Nieuwe bezuinigingen zijn onzinnig en onnodig, zei Dijsselbloem donderdag in een reactie op positieve CPB-ramingen. Ook vicepremier Lodewijk Asscher trekt in NRC Handelsblad een duidelijke streep: geen nieuwe bezuinigingen op de zorg of de sociale zekerheid om een lastenverlichting en een belastingherziening mogelijk te maken.

Dijsselbloem zei dat de ,,vervelende” maatregelen die het kabinet eerder nam nu hun vruchten afwerpen en bijdragen aan economisch herstel. Nog eens miljarden euro’s bezuinigen zou het consumentenvertrouwen en de koopkracht van grote groepen schaden. ,,Dan ga je de economie weer afremmen.” De ruimte die we zien verschijnen in deze cijfers, kan worden gebruikt voor de verlaging van de belasting op arbeid die in het nieuwe belastingplan is voorzien, aldus de minister.

De positieve cijfers komen natuurlijk ook door de goedkopere euro en olie, maar dat hebben andere landen ook, aldus Dijsselbloem. Het herstel komt dus ook door de maatregelen van het kabinet. ,,Het is altijd een combinatie”. Maar Nederland zit nu weer in de kopgroep, waar ons land enkele jaren geleden nog ,,onderaan bungelde”, zei de minister. Het is nog wel precair allemaal en het herstel van de werkgelegenheid gaat hem nog veel te traag.

Asscher benadrukt dat de opgaande economische lijn ,,betekent dat we juist nu geen nieuwe onzekerheden moeten creëren. Maar volop doorgaan met onze koers om te werken aan verder herstel en meer werkgelegenheid.”

Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt het zaak de ingezette ,,stijgende lijn vast te houden, zodat ondernemers kunnen zorgen voor extra omzet en werkgelegenheid en steeds meer mensen aan de slag kunnen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumentenbestedingen leveren een steeds grotere bijdrage aan de groei.”