Zzp’ers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum. De strenge voorwaarden die normaliter gelden voor deze steun, laat het kabinet vervallen. En de uitkering wordt versneld toegekend.

De eenmansbedrijfjes hoeven de “bijzondere bijstand” niet terug te betalen, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Omdat de nood zo hoog is, hoeft een zzp’er niet eerst zijn spaargeld aan te spreken of te leunen op het inkomen van zijn partner.

Duurt het doorgaans dertien weken voor de bijzondere bijstand wordt uitgekeerd, nu kan dat volgens Koolmees binnen vier weken. Bovendien kunnen zzp’ers om een voorschot vragen.

Wel vraagt Koolmees om wat geduld, omdat de regeling nog moet worden uitgewerkt. “Loop dus niet morgen al naar de gemeente.”

Zzp’ers luidden de afgelopen dagen de noodklok nu velen van hen door de virusuitbraak hun opdrachten verliezen. Ze hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering en vaak weinig reserves om het even te kunnen uitzingen zonder inkomen. Er vallen “harde klappen” bij een grote groep zzp’ers, zegt Koolmees, maar “we zullen ze niet in de kou laten staan”.