Het UWV zet sinds enige jaren weer volop in op intensieve begeleiding van uitkeringsgerechtigden naar werk. De effecten ervan zijn klein, meldt Trouw.

Mensen die net zijn ontslagen of door een reorganisatie hun baan verliezen, kloppen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) aan voor een WW-uitkering. Het UWV probeert deze werklozen te helpen om snel weer een baan te vinden. Dat doen ze bijvoorbeeld door speeddates met uitzendbureaus te organiseren, sollicitatietrainingen, of gewoon via een gesprek.

Uit eerdere onderzoeken, al in 2015 en daarvoor, bleek dat het nauwelijks effect heeft om mensen intensief te begeleiden. Toch blijft het UWV er heilig in geloven, en wil het de politiek overtuigen dat het echt belangrijk is. In het meest recente verslag hierover, van het UWV zelf, klinkt de aarzeling evenwel flink door. “Over het algemeen kunnen we de effecten van de dienstverlening aan werkzoekenden bescheiden noemen”, meldt UWV-adviseur Han van der Heul in het meest recente UWV Kennisverslag.