Gemeenten vrezen volgend jaar tekorten bij het uitkeren van de bijstand. Een nieuw rekenmodel – op basis waarvan ze daarvoor geld krijgen – zorgt voor afwijkingen, zo luidt de kritiek. Zo gaat, op basis van voorlopige cijfers, bijvoorbeeld Goeree-Overflakkee er volgend jaar bijna 25 procent op achteruit. Dat is de grootste daler, maar ook gemeenten als Ameland, Midden-Delfland en Strijen krijgen minder. Woudenberg krijgt juist ruim 18 procent meer.

Grote vier gemeenten willen genoeg geld om wettelijke taak uit te voeren

Amsterdam krijgt 25 miljoen euro minder voor bijstandsuitkeringen en dat strookt niet met wat werkelijk nodig is. Namens Rotterdam, Utrecht en Den Haag schrijft Amsterdam nu dat het verdeelmodel ,,niet goed werkt” en niet transparant is. Ze willen de garantie dat ze genoeg geld krijgen om hun wettelijke taak uit te voeren.

Staatssecretaris Kleinsma houdt vooralsnog vast aan nieuwe methode

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) lijkt zich weinig aan te trekken van de kritiek en houdt vooralsnog vast aan de nieuwe methode, zei ze eerder deze week. In het voorjaar van 2016 bekijkt ze of de aangepaste berekening werkt.