Gemeenten zetten alle zeilen bij om naar verwachting meer dan honderdduizend bijstandsaanvragen van zzp’ers te verstouwen. Hun ambitie is om maandag of later volgende week al een loket in de lucht te hebben, en dan te beginnen met het uitdelen van enkele miljarden euro’s aan ondernemers die vanwege de coronacrisis zonder opdrachten zitten. Dat zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Het Financieele Dagblad.

“We zien nu overal sectoren compleet stilvallen: grondwerk, bouw en infrastructuur, garagehouders. Dit breidt zich als een olievlek uit. Het toetsen van de rechtmatigheid krijgt lage prioriteit; de zzp’er beantwoordt digitaal een handvol vragen en krijgt daarna snel uitbetaald”, aldus Heijkoop.

De gemeenten lopen daarmee vooruit op minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken, die het zzp-noodplan deze week presenteerde. Hij vroeg woensdag nog om geduld. Zijn noodwet moet nog langs de Raad van State. Maar gemeenten beginnen alvast met een voorschot van 250 miljoen euro van het Rijk, zegt Heijkoop. “We waarderen de rust die de minister wil creëren voor zorgvuldige uitvoering, maar gemeenten worden al overlopen. Snelheid gaat nu boven alles. De formele grondslagen komen later wel.”