Allereerst moeten werkzoekenden worden geregistreerd bij een arbeidsbemiddelaar. In sommige lidstaten is dat nu minder dan de helft. Ze moeten in ieder geval binnen anderhalf jaar een individuele analyse van hun obstakels en kansen krijgen en een overeenkomst over een ,,baan op maat” kunnen tekenen. Lidstaten zouden ook meer aandacht voor kinderopvang en de kosten voor woon-werkverkeer moeten hebben.

De werkloosheid in de landenunie ligt op 9,5 procent, het hoogste in vier jaar tijd. 12 miljoen mensen zitten al langer dan een jaar zonder werk, en 60 procent van hen al meer dan twee jaar. Een op de vijf stopt met pogingen werk te zoeken en word inactief, verliest hoop, en belandt in armoede en sociale uitsluiting, zei Thyssen. Zij vreest dat de langdurig werklozen achterblijven, ook als de economie aantrekt.

Thyssen is ervan overtuigd dat het plan kan werken omdat de voorgestelde aanpak volgens haar in sommige lidstaten vruchten heeft afgeworpen. ,,Maar het kan alleen een succes worden als alle 28 lidstaten meedoe”, aldus de EU-commissaris, die de werkgevers en vakbonden opriep mee te werken,