De Kinderombudsman concludeerde vorige week al dat gemeenten de kosten van de zorg belangrijker lijken vinden dan de kwaliteit. Er dreigt op deze manier een tweedeling, want niet alle ouders kunnen een behandeling betalen. Bij GGZ-instelling Dokter Bosman is het uurtarief bijvoorbeeld 96 euro.

Michiel Bosman is psychiater bij Dokter Bosman en hij ziet regelmatig wanhopige ouders die de kosten zelf maar betalen. Instellingen kunnen niet de vraag niet altijd aan. Er komen iedere week 150 van dergelijke aanmeldingen binnen, vorig jaar waren dat er nog 50.

Ouders zoeken naar een oorzaak van gedragsproblemen bij hun kind. “Dan horen ze van een specialist dat ze over 26 weken aan de beurt zijn, omdat hun gemeente niet genoeg behandelingen heeft ingekocht”, vertelt Bosman. “Ze zeggen tegen ons: regel het maar.”

De afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie heeft geen harde cijfers, maar bevestigt dat het steeds meer van dergelijke praktijken in het hele land ziet.