,,Gemeenten in Noord Holland Noord hebben voldoende onderzocht dat de winnende aanbieding een realistisch alternatief biedt, dat past binnen het wettelijk kader”, aldus de rechter.

In de gesloten jeugdzorginstelling zitten jongeren met zeer ernstige problemen, zoals zelfdestructie, agressie en verslaving. Na het overhevelen van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 kunnen deze gemeenten kiezen om via een openbare aanbesteding te bepalen wie deze zorg mag geven.

Het contract voor jeugdzorg wordt door de uitspraak definitief gegund aan jeugdhulpaanbieder Horizon.

Zorggroep Parlan, waar Transferium deel van uitmaakt, zegt er vertrouwen in te hebben dat er afspraken komen met gemeenten om ,,de onrust” bij jongeren, ouders en betrokkenen weg te nemen. ,,Onze jongeren die nu verblijven in Transferium mogen niet de dupe worden van de aanbesteding en hebben recht op de best mogelijke zorg.”

De betrokken gemeenten gaan op zeer korte termijn met partijen in gesprek, laten ze weten. Wethouder in Heerhugowaard John Does, woordvoerder namens de achttien gemeenten: ,,We hebben één grote gemeenschappelijke drijfveer: we willen allemaal het beste voor deze groep kwetsbare jongeren. We hebben er vertrouwen in dat wij samen tot afspraken komen over de zorgcontinuïteit om de onrust bij jongeren, ouders en betrokkenen spoedig weg te kunnen nemen.”