De daling op de index van 2016 komt vooral door de beoordeling die Nederland afgelopen jaar heeft gekregen van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. Zo presteert Nederland minder goed op twee van de zeven indicatoren: faciliterende wetgeving en beschikbaar budget.

,,KidsRights maakt zich dan ook zorgen over kinderen in Nederland die in armoede leven en over bezuinigingen die ook gezinnen treffen die van een minimuminkomen moeten rondkomen”, aldus de organisatie. ,,Door de recente decentralisatie van de jeugdzorg in Nederland verschillen het aanbod en budget per gemeente, waardoor kinderen in Nederland mogelijk ongelijke toegang tot die jeugdzorg hebben.”

Noorwegen voert de lijst aan

Op de index staan niet minder dan 163 landen. De jaarlijkse ranglijst geeft weer hoe kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en hoe landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren. Noorwegen is voor het tweede opeenvolgende jaar lijstaanvoerder. In de top 10 staan verder ook Zwitserland, Finland, Portugal, Ierland, IJsland en Slowakije. Helemaal onderaan als slechtst presterende landen staan landen als Papoea-Nieuw-Guinea, Tsjaad en Afghanistan.

Kinderparticipatie onvoldoende

Volgens oud-Kinderombudsman Marc Dullaert, oprichter van KidsRights, doen landen te weinig om kinderparticipatie te stimuleren. ,,Niet één van de 163 landen boekte op dit punt de hoogst mogelijke score. Dit betekent dat de standpunten van de 2,2 miljard kinderen in de wereld onvoldoende worden meegewogen bij kwesties die hen direct aangaan”, aldus Dullaert.