Hij geeft die boodschap maandag, bij het begin van de Week tegen het Pesten. Volgens de nieuwste cijfers wordt op de basisschool 10 procent van de leerlingen één keer per maand of vaker gepest. Twee jaar geleden was dat nog 14 procent. Ook op de middelbare school wordt minder gepest. De cijfers laten daar een daling zien van 11 procent in 2014 naar 8 procent in 2016.

Goed nieuws, maar er moet nog veel gebeuren

Dekker vindt het ,,ontzettend goed nieuws” dat tienduizenden kinderen nu met een fijner en veiliger gevoel naar school gaan. Hij wijst erop dat scholen, leraren en andere betrokkenen de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om het pesten terug te dringen. Maar de bewindsman vindt ook dat er nog steeds veel moet gebeuren om te zorgen dat alle kinderen met een goed gevoel naar school kunnen. Elk kind dat wordt gepest is er één teveel, aldus Dekker.

Hij hoopt dat de nu ingezette daling de komende jaren doorzet. ,,Ik ben er van overtuigd dat het bij iedereen inmiddels tussen de oren zit dat pesten aangepakt moet worden. Dus ik vertrouw erop dat scholen, ouders en leerlingen zich blijven inzetten in de strijd tegen pesten, net als ik.”

De aandacht voor pesten verhevigde vier jaar gelden na een aantal zelfmoorden. Scholen versterkten hun anti-pestaanpak en onder anderen Dekker en toenmalig Kinderombudsman Marc Dullaert kwamen met een plan van aanpak.