,,Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen, is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken”, aldus het instituut.

HBO-er drinkt meer dan leeftijdsgenoten

Volgens Trimbos heeft 80 procent van de zeventienjarige hbo’ers in de afgelopen maand gedronken. Dit is aanzienlijk meer dan bij hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent).

Roken en blowen onder jongeren

Het instituut stelt ook vast dat bijna een op de vijf studenten (van zestien tot achttien) op het mbo en hbo dagelijks rookt. Gemiddeld roken zij zeven sigaretten per dag. Daarnaast hebben drie op de tien studenten ooit cannabis gebruikt en een op de acht deed dit nog in de afgelopen maand. Opvallend is dat twee keer zoveel jongens als meisjes blowen.

Harddrug

Ecstasy is volgens het onderzoek de meest gebruikte harddrug onder jongeren. Negen procent heeft ooit zo’n pilletje geslikt en drie procent heeft dit de afgelopen maand nog gedaan.

Staatssecretaris tevreden over minder roken en drinken

Vooral die laatste cijfers baren staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ,,ernstige zorgen’’. Tegelijkertijd stelt hij tevreden vast dat jongeren gemiddeld wel minder zijn gaan roken en drinken. Om het aantal jonge rokers verder terug te dringen, is Van Rijn al een tijdje bezig met het bevorderen van rookvrije schoolpleinen. Hij neemt daarmee een voorschot op 2020, wanneer helemaal niet meer mag worden gerookt op schoolpleinen.

VWS zet vlogger in

Het ministerie van Volksgezondheid hoopt jongeren ook te weerhouden van een ,,achteloze eerste sigaret” en laat vlogger Dylan Haegens op YouTube uitleggen waarom roken een slecht idee is.