Dat blijkt uit het woensdag verschenen onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS waarbij gebruik werd gemaakt van zeventienjarige ‘mysterykids’, tieners die als klant werden ingezet om te kijken of en hoe verkopers van drank zich aan de regels houden.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil dat bij de controle meer gelet gaat worden op gelegenheden die zich niet aan de regels houden. Hij bekijkt wat hij kan doen om meer greep te krijgen op de verkoop van alcohol via bedrijven die thuisbezorgen. Daar wordt niet alleen slecht gecontroleerd of de koper wel oud genoeg is, er wordt ook alcohol verkocht aan jongeren terwijl dat niet is toegestaan.

Het Trimbos Instituut maakte dinsdag bekend dat steeds minder jongeren roken, drinken en blowen. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe wet. De staatssecretaris vindt het een goede zaak dat jongeren volgens het onderzoek de afgelopen jaren minder zijn gaan drinken. Maar hij noemt het zorgelijk dat veel jongeren drank krijgen van ouders, vrienden, broers en zussen. ,,Ik vraag me af of ouders echt niet weten dat alcohol slecht is voor jongeren die nog in de groei zijn. Het is een misvatting te denken dat er zoiets bestaat als kinderen verstandig leren drinken.”