De vondelingenkamer komt in een particuliere woning in Amsterdam Zuidoost, zo bevestigt initiatiefnemer Stichting Beschermde Wieg berichtgeving van AT5. Uit angst dat wanhopige moeders nu al van die opvang gebruik willen maken, wil de stichting het exacte adres nog niet vertellen. Stichting Beschermde Wieg heeft al vondelingenkamers in Groningen, Middelburg, Oudenbosch, Papendrecht, Rotterdam en Zwolle.

Eerste vondelingenkamer
De dit jaar geopende vondelingenkamer in Zwolle was de eerste die in een ziekenhuis is gevestigd. Het gaat om het Isala Ziekenhuis. In de overige gevallen gaat het om particuliere adressen. In april van dit jaar werd zo’n kamer voor het eerst gebruikt. Een jonge vrouw droeg haar net geboren kind over aan de vrijwilligers in Groningen.

Beschermende Wieg
Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Daarom strijdt Beschermde Wieg al tijden voor een gedeeltelijke wetswijziging. Volgens de stichting worden elk jaar twee levende en zo’n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

Behoefte vondelingenkamer
Volgens de stichting is er ook in de hoofdstad dringend behoefte aan een vondelingenkamer. In 2014 werd er in Amsterdam een nog levende baby in een vuilcontainer gevonden. Justitie heeft de ouders van het meisje, dat werd ondergebracht in een pleeggezin, nog niet kunnen achterhalen. Begin juni werd een dode baby gevonden bij de Sloterplas. Het lichaam van het vermoedelijk pasgeboren kind, lag in een sporttas.