Scholen, gemeenten en zorginstellingen maken zich grote zorgen over de kwetsbare kinderen die nog weken langer thuis moeten zitten. Een aantal van hen is van de radar verdwenen en moeilijk te bereiken. Het is nog niet gelukt om iedereen in beeld te krijgen en waar nodig op te vangen, blijkt uit een rondgang van Trouw.

“Er zijn te veel kinderen waar scholen letterlijk geen contact meer mee hebben”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze komen niet opdagen in de online lessen en reageren niet op telefoontjes. “Scholen geven gemeenten normaliter een signaal in verband met de leerplicht. Dat moet nu ook blijven gebeuren.”

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft 70 tot 80 procent van de gemeenten noodopvang voor kinderen geregeld of is bezig die opvang ‘verder vorm te geven’. Cijfers van het totale aantal kwetsbare kinderen in Nederland dat momenteel gebruikmaakt van noodopvang heeft de VNG niet. Volgens een woordvoerder varieert het van enkele kinderen in een kleine gemeente tot 150 in een grotere stad.