Iedere gemeente kan zelf bepalen hoe zij omgaat met kinderen die bijvoorbeeld in armoede leven of met geweld te maken hebben,. Hierdoor ontstaat landelijke ongelijkheid. ,,Terwijl het niet uit zou moeten maken waar je woont,” aldus Dullaert. ,,De Rijksoverheid heeft het Kinderrechtenverdrag ondertekend, maar de naleving hiervan kan niet worden uitbesteed aan gemeenten.”

Arme kinderen

Arme kinderen zijn beter af in Amsterdam, Oude Pekela of Almelo. Die gemeenten steunen deze kinderen, waardoor ze bijvoorbeeld lid kunnen worden van een sportclub of meekunnen met een schoolreisje. Zo belanden kinderen niet in een sociaal isolement, aldus de ombudsman. In Utrecht is de armoedehulp minder goed geregeld.

Vluchtelingen

In hetzelfde rapport uit Dullaert ook zijn zorgen over kinderen die met hun ouders of alleen zijn gevlucht naar Nederland. ,,Niet alle opvanglocaties bieden onderwijsmogelijkheden of psychische hulp. Daarnaast is het niet goed voor de ontwikkeling als ze in een korte tijd vaak moeten verhuizen.”

Belang van het kind

Lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks Linda Voortman is blij dat de Kinderombudsman met name dit laatste aan de kaak stelt: ,,Deze kinderen hebben vaak een verschrikkelijke reis achter de rug en zijn in veel gevallen getraumatiseerd. Net als ze hopen een beetje stabiliteit te hebben, worden ze van hot naar her verplaatst. Ik heb met de ChristenUnie al steun gekregen voor mijn motie om dit gesleep tegen te gaan. Ook ben ik bezig met een wet om het belang van het kind vast te leggen in de asielprocedure.”