De sterke toename komt voor een belangrijk deel doordat de afgelopen jaren zorghuizen zijn gesloten als gevolg van bezuinigingen. Volgens de pleegzorginstantie kunnen kinderen beter opgroeien bij een pleeggezin dan bij een instelling. Dit is ook vastgelegd in de nieuwe Jeugdwet.

Pleegzorg kan de groei niet aan

Maar Pleegzorg Nederland zegt de forse groei niet aan te kunnen en hoopt met een campagne 3500 extra pleegouders te werven. Nu telt Nederland ruim 16.300 pleeggezinnen.

“Veel mensen denken dat ze niet geschikt zijn als pleegouder, omdat ze bijvoorbeeld een drukke baan hebben, homoseksueel zijn, alleenstaand zijn, te veel of te weinig verdienen. Maar dat is onzin. Pleegouders hoeven ook geen superhelden te zijn, het zijn juist hele gewone mensen”,  zegt Els Rienstra, bestuurslid bij de organisatie.

Als een kind uit huis wordt geplaatst, wordt er altijd eerst binnen het netwerk van het gezin gekeken of opvang mogelijk is. Bijvoorbeeld bij familie, of mensen van de school of sportclub. Lukt dat niet, dan biedt een pleeggezin de oplossing. Vaak gaat het dan om een voltijdplaatsing, maar soms ook deeltijdzorg.