Het gaat er om spannen of asielzoekers straks meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Een motie van coalitiepartij D66 krijgt in ieder geval de steun van coalitiegenoot ChristenUnie en een groot aantal oppositiepartijen. Opgeteld is D66 in ieder geval verzekerd van 71 van de 76 benodigde voorstemmen. VVD en CDA stemmen volgende week tegen. Met een aantal andere tegenstanders komen zij uit op 73 stemmen.

Van een aantal fracties is het standpunt nog onduidelijk.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontraadde de motie tijdens een Kamerdebat. Ze adviseerde indiener Jan Paternotte (D66) de motie aan te houden tot medio juli. Dan komt ze met een reactie op een onderzoek van Regioplan, dat op haar verzoek heeft gekeken naar de regels en belemmeringen van asielzoekers die willen werken. Regioplan adviseert hen meer te laten werken dan de nu toegestane 24 weken per jaar.

Paternotte weet nog niet of hij de motie gaat aanhouden.

Zijn partij is sterk voorstander van verruiming. D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt kwam eerder daartoe met een initiatiefnota. Naast de verruiming, wil D66 dat asielzoekers al een maand na hun asielverzoek moeten kunnen werken, in plaats van de nu geldende minimale zes maanden.

Volgens Podt staan werkgevers, gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en asielzoekers achter de verruiming. Arbeidsdeelname draagt onder meer bij aan vroege integratie, terugkeerbereidheid na afwijzing en minder werkloosheid onder statushouders (erkende vluchtelingen), zei Paternotte in een toelichting op zijn breed ondertekende motie.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) wil pas over verruiming praten als Nederland grip op asiel heeft. Dat is in zijn ogen pas het geval als hij niet meer elke dag hoeft te bellen of er voldoende opvangplekken voor asielzoekers zijn en als er geen crisisnoodopvang meer nodig is. Daarnaast moet alle opvang van voldoende kwaliteit zijn. Tevens moeten uitgeprocedeerde asielzoekers naar het land van herkomst kunnen worden teruggestuurd, zei hij in het debat.

De VVD vreest dat met het D66-plan het asielsysteem nog verder vastloopt. Het CDA vindt dat er eerst aan een aantal randvoorwaarden moet worden voldoen, zoals het onderscheid kunnen maken tussen kansarme en kansrijke asielzoekers.

Het is het zoveelste asieldossier waarin de vier coalitiepartijen lijnrecht tegenover elkaar staan.

Het kabinet werkt al maanden aan een plan om de asielmigratie terug te dringen.