Met de strategische agenda Wmo en Jeugdwet 2030 wordt samen met gemeenten vorm gegeven aan de versterking van het toezicht, zowel op kwaliteit als op rechtmatigheid. De strategische agenda is ook een oproep aan gemeentelijke bestuurders om actief met toezicht op de Wmo en Jeugdwet aan de slag te gaan.
De strategische agenda is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de leden van de Commissie Zorg Jeugd en Onderwijs en wethouders en ambtenaren van diverse gemeenten. De agenda richt zich op de thema’s: preventie, toezicht en handhaving.
Met preventie voorkomen dat frauduleuze zorgaanbieders gemeenten binnenkomen
Het voorkomen van misstanden is effectiever en efficiënter dan optreden tegen een zorgaanbieder die al in de gemeente actief is. Een goed ingericht inkoopproces helpt daarbij. Er wordt gewerkt aan meer fraudealertheid, betere screening en mogelijk verplichte keurmerken. Verder wordt ingezet op standaardisatie van de jaarverantwoording van zorgaanbieders en continue screening.
Gemeentelijk toezicht nodig op de Wmo en de Jeugdwet
In de loop van de jaren is in gemeenten meer aandacht voor zorgfraude en toezicht ontstaan. Ontwikkelingen zoals, regionalisering van jeugdzorg en Pgb 2.0, etc. vragen om aangepast en efficiënter toezicht. Tegelijkertijd groeit de verwevenheid van zorgfraude met ondermijning, wat samenwerking en gegevensdeling tussen gemeenten en ketenpartners noodzakelijk maakt. Voor effectief integraal toezicht wordt ingezet op wettelijke grondslagen, goede registratiesystemen en samenwerking tussen professionals.
Handhaving op de Wmo en de Jeugdwet vraagt om versteviging
De meeste zorgaanbieders handelen uit goede intenties, maar er komen ook tekortkomingen en/of onrechtmatigheden in de geleverde zorg voor. Er is behoefte aan strengere regels voor winstmaximalisatie en integriteit bij Wmo-zorgaanbieders om misbruik en slechte bedrijfsvoering te voorkomen. Daarnaast wordt gewerkt aan een Waarschuwingsregister Zorgfraude, zodat gemeenten en zorgverzekeraars elkaar kunnen waarschuwen.