4,5 miljoen Nederlanders kunnen niet goed meedoen in de digitale samenleving. Veel websites en apps, ook van de overheid, kunnen zij niet goed gebruiken. Dat zorgt voor extra stress en ongelijkheid. Het helpen van mensen om goed mee te doen in de digitale wereld en het gebruik van technologie in de hulpverlening gebeurt nog te weinig in het sociaal werk. Daarom lanceerden een netwerk van deskundigen en organisaties, waaronder Movisie, Sociaal Werk Nederland en de Beroepsvereniging BPSW op 12 mei 2025 het actieplan Digitaal Sociaal Werk(t)!
Actieplan
Het actieplan is gemaakt door een netwerk van sociaal werkers, ervaringsdeskundigen, inwoners, kwaliteits- en beleidsmedewerkers van sociaalwerkorganisaties, experts in sociale technologie, docenten en onderzoekers bij hogescholen, en adviseurs van brancheorganisaties en van gemeenten en overheid. Dit netwerk van mensen en organisaties die werken in en met het sociaal werk willen ervoor zorgen dat:
- Iedereen kan meedoen in de digitale samenleving.
- Technologie samen met inwoners en sociaal werkers wordt gemaakt en ingezet in het sociaal werk om het leven van mensen in een kwetsbare positie beter te maken.
Het actieplan is gericht aan iedereen die werkt voor en in het sociaal werk en sociaal domein: inwoners, sociaalwerkorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraars, branche- en beroepsorganisaties, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstellingen en kennisinstituten, subsidiegevers en overheid.
Verandering is nu nodig
Sociaalwerkorganisaties die zich bezighouden met vernieuwing en digitaal sociaal werk ervaren dat dit moeizaam gaat. Er is te weinig kennis, te weinig geld ener zijn te weinig mensen. Hierdoor kan het sociaal werk zijn digitale vakmanschap niet verbeteren. En dit kunnen we met een paar goede initiatieven niet veranderen. Er is een grote behoefte aan visie, beleid, onderwijs en onderzoek. Er zijn wel programma’s en investeringen om technologie in zorg en welzijn te vernieuwen en in te zetten. Maar deze zijn vooral bedoeld voor de zorg en sluiten niet goed aan bij de behoeften van het sociaal werk. Dus de initiatiefnemers roepen alle betrokken partijen op om te gaan bijdragen om de ontwikkeling van het digitale vakmanschap te versnellen.