Hoe ben je bij Wolters Kluwer terecht gekomen en wat doe je precies?

Tijdens mijn studie rechten – ik deed de bachelor fiscaal recht – schreef ik een scriptie over de toen nog bestaande belastingregel kinderopvang, die in die tijd werd omgezet naar de Wet Kinderopvang. Na mijn afstuderen zocht ik een baan en kreeg ik de kans om voor Wolters Kluwer onderdeel Schulinck een handboek Kinderopvang op te zetten. Iets nieuws opbouwen is nog leuker dan in een gespreid bedje terecht komen, dus ik vond het een fantastische uitdaging. Op een gegeven moment was het onderhouden van het handboek geen fulltime baan meer, dus ging ik steeds meer werken aan de kennisbank WWB, die is opgegaan in de kennisbank Participatiewet. Het sociale recht spreekt me erg aan en ik vind het leuk om daarmee bezig te zijn. Ik werd uiteindelijk eindredacteur en in die hoedanigheid kijk ik bij het Wolters Kluwer onderdeel Informatiemanagement ook mee met de e-formulieren en de beslisbomen die daarin verwerkt zijn. Ik kijk vooral of het goed in elkaar zit en er geen juridische fouten in zitten.

Wat heb je voor veranderingen gezien in je vak?

Vanuit de wetgever wordt steeds meer gevraagd aan bijstandsgerechtigden. Verplichtingen en sancties zijn strenger geworden. Kreten als ‘fraude mag niet lonen’ werden gelanceerd. Er werden forse boetes geïntroduceerd, gebaseerd op de benadeling van de gemeente – en daar steekt de rechter dan weer een stokje voor. Dat is voor ons als juristen heel interessant om te volgen. Verder is de wereld natuurlijk steeds verder aan het automatiseren. Aanvragen worden steeds vaker online gedaan en zelfs automatisch beschikt. Ik deel graag mijn juridische kennis met de collega’s van Informatiemanagement, die voor gemeenten de e-formulieren verzorgen. Ik heb veel ervaring met hoe gemeenten omgaan met beleid en hierin kan ik het team – en daarmee ook de gemeenten – ondersteunen bij het digitaliseren van hun processen.

Wat wil je bereiken voor je gemeenteklanten?

Vanuit mijn werk voor de kennisbanken wil ik graag bereiken dat gemeenten op de hoogte zijn van de actualiteiten en dat we ze kunnen ondersteunen bij het oplossen van hun vragen, door de kennisbank gemakkelijk toegankelijk te maken. Om dat te bereiken zit ik in een project dat actief werkt aan het verbeteren van de zoekfunctie. Bij het publiceren van teksten wordt ook steeds beter gelet op de toegankelijkheid op het gebied van taal. Daarnaast vind ik het leuk om zaken te duiden of in een kader te plaatsen en die uit te leggen in opiniestukken en annotaties. En als ik met het op juridisch vlak meekijken met de e-formulieren kan helpen het werk van onze klanten gemakkelijker te maken, is dat mooi meegenomen.

Wat maakt het werk bij Wolters Kluwer zo leuk?

Ik vind het leuk om de actualiteit bij te houden en stukken te schrijven en daarom zit ik hier zo op mijn plek: bij bijna geen baan kun je zo diep op de materie ingaan. Wolters Kluwer is een heel flexibele werkgever. En ik vind de informele sfeer erg leuk. Collega’s kloppen gemakkelijk bij elkaar aan om even iets te vragen of te sparren.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik ga graag mountainbiken of racefietsen, ook met mijn kleuterzoon. Hij is – te vroeg – geboren in Italië, toen we daar voor de grote wielerronde waren. Met zo’n start móet hij wel van fietsen houden, toch? Verder gaan we graag het bos in.

Bekijk mijn profiel