Hoe ben je bij Wolters Kluwer terecht gekomen en wat doe je?

Na mijn studie rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen ging ik als gerechtssecretaris aan de slag bij de rechtbank Den Bosch, in eerste instantie in het team Strafrecht. Na een paar jaar maakte ik de overstap naar het team Familie- en Jeugdrecht van dezelfde rechtbank, waar ik diverse functies bekleedde. Mijn volgende baan was juridisch adviseur bij een gevangenis, waar ik te maken kreeg met vooral het penitentiaire recht en gezondheidsrecht en waar ik juridische adviezen gaf aan de directie, psychologen en andere medewerkers van de gevangenis. Eén van mijn collega’s bij de rechtbank werkt bij Wolters Kluwer en wees me op de vacature van Eindredacteur Jeugd. Zo kwam ik bij Wolters Kluwer terecht. Ik ben eindverantwoordelijk voor de Kennisbank Jeugd en de adviezen en dienstverlening die we op jeugdgebied geven. Verder coach ik de redacteuren bij het adviseren van gemeenten en het schrijven van stukken.

Wat spreekt je zo aan in het Jeugdrecht?

Van alle rechtsgebieden waarmee ik in de afgelopen jaren te maken heb gehad, heb ik de meeste affiniteit met het familie- en Jeugdrecht. Als je het met de jeugd goed doet, kan dat een heleboel problemen voorkomen. Ik zeg wel eens gekscherend dat je dan het strafrecht niet meer nodig hebt. Dat is natuurlijk erg zwart-wit, maar een goede opvoeding en zorg voor de jeugd is een belangrijke basis voor de samenleving.

Welke veranderingen heb je in de afgelopen jaren gezien op jouw vakgebied?

De gevolgen van de decentralisatie in 2015 zijn nog steeds zichtbaar. Gemeenten worstelen hier en daar nog  met hoe ze hun ‘nieuwe’ taken in de Jeugdzorg moeten oppakken. Het is een belangrijk rechtsgebied, terwijl met name kleine gemeenten niet alle kennis in huis hebben die ze daarvoor nodig hebben. Ook zie je dat budgetten niet altijd toereikend zijn. Ik zie wel verbetering, maar de slag is nog niet helemaal geslagen. Gelukkig kunnen wij de gemeenten van goed advies voorzien met de online kennisbank en onze helpdesk.

Wat wil je bereiken voor je gemeenteklanten?

Ik vind het belangrijk dat we de gemeenten adviezen geven waarmee ze direct aan de slag kunnen. Onze kennisbank Jeugd moet zo in elkaar zitten dat de klant de informatie gemakkelijk kan terugvinden. En hebben ze dan nog een vraag, dan kunnen ze terecht bij de helpdesk, waar ze een uitstekend antwoord krijgen. Zelf vind ik het heel leuk om aan de slag te gaan met een casus die rechtstreeks uit de praktijk komt. Omdat ik degene waarover de casus gaat niet persoonlijk ken, kan ik heel goed een onafhankelijk en juridisch juist advies geven.

Wat we verder met het hele team willen bereiken is zorgen dat onze teksten nog toegankelijker worden voor een nog bredere groep gebruikers. We willen niet alleen een theoretisch verhaal leveren, maar ook de vertaalslag naar de praktijk laten zien.

Wat vind je leuk aan het werken bij Wolters Kluwer?

Het werk is heel afwisselend en dynamisch, dat spreekt me wel aan. Ik ben jarenlang ambtenaar geweest en werk nu voor het eerst voor een bedrijf dat niet onder de overheid valt. Bij Wolters Kluwer gaan we met het hele team voor een goed product en willen we met elkaar iets moois neerzetten voor de klant. Dat is een andere manier van werken, die me goed bevalt. Je krijgt hier volop mogelijkheden om je te ontwikkelen. Als eindredacteur help ik om mijn beurt weer redacteuren in hun ontwikkeling.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik houd van reizen, koken, concerten bezoeken en borrelen met vrienden. Samen met mijn vriend heb ik een huis gekocht waarin nog veel geklust moet worden. Het huis heeft ook een tuin, dus we kunnen eindelijk aan een hond gaan denken, iets wat we al een tijdlang graag willen.

Bekijk mijn profiel