Het kabinet wil dat dak- en thuislozen in de toekomst zo kort mogelijk in de opvang zitten. Ook moeten zij, met passende begeleiding, sneller doorstromen naar een woning. Bij de Voorjaarsnota maakt het kabinet hier 200 miljoen euro voor vrij, op verzoek van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie). Hij vindt het onacceptabel dat het aantal mensen zonder dak boven hun hoofd sterk groeit. Dat schrijft het AD.

Het aantal daklozen in Nederland is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, tot ruim 40.000 mensen. Het aantal daklozen in de leeftijd van 18-30 jaar is zelfs verdrievoudigd. Vooral grotere gemeenten worstelen hiermee en zitten te springen om extra geld.

De 200 miljoen euro is bestemd voor dit jaar en volgend jaar. Het geld gaat vooral naar extra woonplekken met begeleiding, aldus Blokhuis. De vier grootste steden en nog zeventien gemeenten hebben al plannen klaarliggen.

De nood is hoog. Steeds meer gewone mensen raken tussen wal en schip omdat ze na een misgelopen relatie, faillissement of baanverlies hun huis worden uitgezet. Helemaal in deze roerige tijden. Blokhuis: “De coronacrisis brengt voor hen extra onzekerheden met zich mee. Ze kunnen zich niet terugtrekken op een eigen plek en voelen zich hierdoor onveilig.”