Wat is jouw achtergrond?
Eind jaren ’90 kwam ik tijdens mijn opleiding Sociaal juridische dienstverlening als stagiair terecht bij een gemeente. Ik vond het zo leuk, dat ik er na mijn opleiding in dienst ben getreden. Ik werkte toen op de afdeling Terugvordering & Verhaal. Ik vond het belangrijk dat als mensen teveel bijstand hadden ontvangen, het geld terugkwam naar de gemeente. Maar tegelijk wilde ik dat wel op een menselijke manier doen, rekening houdend met de persoonlijke situatie van deze mensen. Na zeven jaar stapte ik over naar een andere gemeente in ongeveer eenzelfde functie. Ik begon me af te vragen hoe het kon dat mensen teveel bijstand ontvingen, maar ook hoe het kwam dat mensen maar in de bijstand bleven zitten. Met een team ben ik dat beter gaan begeleiden. Later mocht ik in weer een andere gemeente de werkmethode op dat gebied versimpelen en gemakkelijker maken voor de burgers. Na nog een paar intensieve projecten werd ik bij nog een andere gemeente teamleider en werkte ik aan een andere manier van aansturing. Datzelfde deed ik op detacheringsbasis bij nog enkele gemeenten.
Hoe ben je dan bij Wolters Kluwer terecht gekomen?
Ik werd door Wolters Kluwer benaderd om eens te komen praten. Wat ik op dat moment miste in mijn werk, was het werken met de inhoud van de wet, wat ik aan het begin van mijn carrière wél had gedaan. Dat kan in mijn huidige functie van hoofdredacteur natuurlijk heel goed.
Wat wil je bereiken voor je gemeenteklanten?
Bij de gemeenten waar ik heb gewerkt viel iedereen bij juridische vragen terug op de Schulinck kennisbanken. Heel goed natuurlijk, ze hebben die basiskennis nodig. Maar hoe maak je die kennis praktisch voor de mensen in de uitvoering? Het doel van gemeenten is om mensen zo kort mogelijk in een uitkering te houden en tegelijk zorgen dat ze alle voorzieningen en ondersteuning krijgen waar ze recht op hebben. Mijn doel is om de juridische kennis van Wolters Kluwer op een praktische manier over te brengen naar de gemeenten, zodat die gemeenten hun burgers beter en efficiënter kunnen helpen.
Wat we nu hebben ontwikkeld is de Schulinck AI-Desk voor gemeenten. Hiermee kunnen ze gemakkelijk vragen stellen en antwoorden krijgen die gebaseerd zijn op hun eigen beleid, zonder tussenkomst van een helpdesk. Dit vind ik een hele mooie ontwikkeling.
Wat maakt het werken bij Wolters Kluwer leuk?
Wolters Kluwer is een professionele organisatie met mensen die op een heel hoog niveau opereren. Ik heb een team van zelfstandige mensen in een goed georganiseerde omgeving. Dat vind ik prettig. Ook vind ik het fijn om aan iets te werken dat echt in een behoefte voorziet. En je krijgt hier volop de kans om je eigen ideeën uit te werken.
Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben graag bezig met persoonlijke ontwikkeling. Ik volg cursussen en trainingen op bijvoorbeeld het gebied van familieopstellingen en organisatieopstellingen. Bij dat laatste leer je systemisch kijken hoe je een organisatie nog beter in balans kunt krijgen. Ik vind het leuk om reizen te maken naar krachtplekken, zoals de piramides en de tempels in Egypte. Daar doe ik veel inspiratie op.