Op 2 augustus is de Wet betaald ouderschapsverlof ingegaan. Als ouder of verzorger kunt u een uitkering krijgen over maximaal 9 weken van uw ouderschapsverlof. De uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen kan vanaf 9 augustus.

Wat is betaald ouderschapsverlof?

De uitkering is voor iedere ouder die in loondienst is en voor alfahulpen en directeur-grootaandeelhouders (DGA’s). Ouders hebben recht op ouderschapsverlof tot hun kind 8 jaar oud is. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van uw werkweek. Hiervan kunt u 9 weken betaald opnemen. Voorwaarde is dat u dat doet binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Gaat het om een adoptie- of pleegkind, dan moet dit opnemen binnen 1 jaar nadat het kind in uw gezin is opgenomen. Als u in loondienst bent, dan vraagt u de uitkering aan via uw werkgever.

Voor alfahulp en grootaandeelhouder

Bent u alfahulp of directeur-grootaandeelhouder (DGA), dan vraagt u de uitkering betaald ouderschapsverlof zelf aan bij UWV. Voor u geldt ook dat u vanaf 2 augustus de uitkering aanvullend geboorteverlof kunt aanvragen. Dit was voor alfahulpen en DGA’s eerder nog niet mogelijk.

Alle verlofregelingen op een rij

Naast betaald ouderschapsverlof biedt de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) nog meer verlofregelingen. Meer informatie vindt u in het handige verlofoverzicht met keuzehulp.

Lees meer over het betaald ouderschapsverlof