In de strijd tegen de georganiseerde misdaad moeten alle spyshops in Amsterdam binnenkort een vergunning hebben.

De gemeente wil hiermee het toezicht op deze winkels, waar spionagemateriaal als verborgen camera’s, afluisterapparatuur en autovolgsystemen te koop zijn, verscherpen.

Een woordvoerster van burgemeester Femke Halsema bevestigt een bericht hierover van het tv-programma EenVandaag. In een zogenoemd Aanwijzingsbesluit staat dat de spyshops binnen acht weken een vergunning moeten hebben. De aanvraag wordt getoetst op de wet Bibob, waarbij wordt gekeken of ondernemers criminele banden hebben.

Hoewel de producten die spyshops verkopen legaal zijn, worden ze veelvuldig gekocht door criminelen. In de aanwijzing staat dat politieonderzoek heeft aangetoond dat criminele klanten er anoniem kunnen inslaan en dat er grote contante geldbedragen in omgaan. Met andere woorden: spyshops faciliteren de zware criminaliteit.

De burgemeester sloot vorig jaar nog een spyshop in het Westelijk Havengebied, na een liquidatiepoging op de bedrijfsleider. Voor zover bekend zijn er nog drie vergelijkbare winkels actief in Amsterdam.