Hoe ben je bij Wolters Kluwer terecht gekomen?

Ik heb 14 jaar bij een Limburgse gemeente gewerkt als Jurist Ruimtelijke ordening. Ik heb daar veel procedures begeleid en was er een tijdje projectleider Omgevingsplan. Het was een ontzettend leuke tijd met heel fijne collega’s. Toen ik werd benaderd door een recruiter van Wolters Kluwer, was ik in eerste instantie dan ook niet klaar voor een overstap. Het werk leek me echter wel interessant. Na een tweede poging van de recruiter besloot ik toch de stap te wagen. Ik houd van schrijven – ik wilde vroeger zelfs kinderboekenschrijver worden – en dat in combinatie met diep kunnen ingaan op de vakinhoud én daarmee gemeenten helpen klonk als een goede match. En dat blijkt ook: het werk bevalt goed en ik leer ontzettend veel.

Hoe ben je uitgekomen bij het omgevingsrecht?

Na mijn studie Internationaal Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen deed ik een master Bestuursrecht. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met het omgevingsrecht: recht van de ruimtelijke ordening en milieurecht. Ik vond dat direct al leuk, misschien ook wel omdat veel van het omgevingsrecht uit Europa komt.

Wat is er leuk aan het omgevingsrecht?

Iedereen komt met omgevingsrecht in aanraking. Onderwerpen als bouwen, ruimtelijke ordening, milieu en natuurbescherming spelen overal en alles staat met elkaar in verbinding. Vaak komt het samen op locatieniveau. Dan kunnen onderwerpen behoorlijk botsen of elkaar juist versterken. Dat vind ik boeiend. Nederland heeft te maken met veel interessante opgaven, zoals de energietransitie, klimaatverandering en de woningcrisis. Een stukje van de oplossing voor deze grote opgaven kan liggen in het omgevingsrecht. De nieuwe Omgevingswet belooft veel ‘eenvoudig beter’ te maken, maar zal de eerste tijd vooral een enorme uitdaging zijn. Ik vind het leuk om te helpen daarin voor gemeenten meer lijn te brengen. Aan de helpdeskvragen die binnenkomen zien we wat er speelt bij gemeenten. Die vragen zijn vaak van een hoog niveau en ik vind het heel leuk om ze te beantwoorden.

Wat wil je bereiken voor je gemeenteklanten?

Ik wil van waarde zijn. Een collega op afstand. Met mijn ervaring bij een gemeente in het achterhoofd denk ik altijd na over wat handig is voor gemeenten om te weten. Daarnaast probeer ik het op een toegankelijke manier uit te leggen. Gemeenteambtenaren in het fysieke domein hebben zoveel werk, het is fijn om iets te kunnen aandragen waar ze echt iets aan hebben. Ik wijs ze graag op slimme functies in de kennisbank en schrijf stukken over onderwerpen die spelen. Tegen gemeenten wil ik dan ook zeggen: mijn (virtuele) deur staat altijd open. Kom vooral met je vragen en ideeën, dat vind ik alleen maar leuk.

Wat is er leuk aan het werken bij Wolters Kluwer?

Wolters Kluwer geeft mij en mijn collega’s ruimte om onze eigen ideeën te lanceren en ze uit te werken. Er zijn korte lijnen tussen collega’s. Waar het werken bij een gemeente nog wel eens stroperig kan zijn, is dat bij een bedrijf als Wolters Kluwer wel anders. Dat vlotte werken en kritisch zijn op je eigen werk maakt het werken hier dynamisch. Doordat we hier echt diep in de materie duiken maar tegelijk van verschillende gemeenten vragen krijgen, zien we de grotere lijnen en begrijpen we waar voor meerdere gemeenten de knelpunten liggen. Daardoor kunnen we onze gemeenteklanten beter helpen met artikelen, antwoorden op helpdeskvragen en webinars. Soms geef ik ook een tip aan de collega’s van Opleidingen, zodat zij een training over een bepaald onderwerp kunnen organiseren.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik heb een man en drie zoons  waar ik graag veel mee doe, van uitstapjes tot spel- of filmavondjes. Verder vind ik nog veel meer dingen leuk. Lezen, koken, lekker eten met een wijntje, kamperen, wandelen, yoga, Zumba, met vriendinnen leuke dingen doen. Kortom: genieten van het leven!