Landbouw en natuur moeten straks per gebied bekijken hoe ze elkaar kunnen ondersteunen met oplossingen voor het stikstofprobleem. Samenwerking in de regio is van groot belang om tot de noodzakelijke reductie te komen. Het kabinet komt binnen enkele weken met een nieuw plan voor het stikstofprobleem.

Dat hebben minister-president Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten woensdag in Radio Kootwijk gezegd na een rondetafelgesprek met zowel de landbouw- als de natuursector. Het was voor het eerst sinds de stikstofcrisis dat die beide sectoren met elkaar aan tafel zaten. Doel van het door de bewindslieden georganiseerde gesprek was vooral luisteren naar elkaars problemen en mogelijke oplossingen.

Aan het gesprek deden onder meer boerenorganisaties LTO en Boer & Natuur mee. Het Landbouw Collectief had afgezegd. Boeren en natuurorganisaties die wel in Radio Kootwijk waren, benadrukten dat ze wel samen oplossingen willen vinden. “Landbouw en natuur werken al decennialang samen, maar door het stikstofdebat is polarisatie ontstaan. Nu hebben we weer een eerste stap op weg naar elkaar gezet, zodat we verder kunnen”, aldus Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. Volgens hem is de natuur in Nederland “er heel slecht aan toe en zijn boeren een groot onderdeel van de oplossing.”