Renkum (Gelderland) onderzoekt of de gemeente het plaatsen van wolfwerende hekken rondom een schapenwei verplicht kan stellen. De plicht zou bijvoorbeeld opgenomen kunnen worden in de omgevingsvisie van de gemeente en vervolgens ook in de vergunning die een schapenhouder moet aanvragen om zijn kudde ergens te laten grazen. Renkum is voor zover bekend de eerste gemeente in Nederland die hier mee bezig is. Verantwoordelijk wethouder Joa Maouche (GroenLinks) denkt na de zomer te weten of het kan.

Maouche, die onder meer dierenwelzijn en natuur in zijn portefeuille heeft, vindt dat het welzijn van schapen en ander vee in het geding is. Tot nu toe plaatsen heel weinig veehouders hekken om wolvenaanvallen te voorkomen, terwijl houders van dieren wel verplicht zijn om hun vee te beschermen tegen roofdieren. Ze kunnen ook subsidie aanvragen voor het plaatsen van dergelijke hekken.

Wolvendeskundigen zeggen dat het plaatsen van rasters met stroomdraden goed werkt tegen een wolvenaanval, maar veel veehouders geloven daar niet in. Onlangs werden nog 23 schapen in een weiland in Heelsum (gemeente Renkum) doodgebeten door waarschijnlijk wolven. Maar de schapenhouder, die al eerder met aanvallen te maken had, had geen wolfwerend hek. Voorstanders van de wolvenrasters foeterden op sociale media dat schapenhouders meer verdienen aan de schadevergoeding die ze krijgen voor een doodgebeten dier dan aan een levend beest.

Renkum gaat overleggen met onder meer BIJ12, dat voor provincies wolvenzaken regelt, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA, de politie en de provincie Gelderland. De gemeente behoort al tot het leefgebied voor wolven dat in Gelderland is vastgelegd. Maouche wil weten of de gemeente kan handhaven bij een veehouder die zijn dieren niet goed beschermt, aangezien de gemeente over dierenwelzijn gaat.