Dat heeft architect Francine Houben donderdag gezegd bij de presentatie van de ontwikkelingsvisie van het natuurgebied. Het gebied, waar beleving van de natuur vooropstaat, moet jaarlijks twee miljoen bezoekers trekken.

Nationaal park

Nieuw Land bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden en beslaat 29.000 hectare. Het is ontstaan door de inpoldering van de Zuiderzee. Minister Carola Schouten (Natuur) gaf het vorig najaar de status van nationaal park. Sindsdien werkten onder meer Staatsbosbeheer, Flevolandschap, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, gemeentes Almere en Lelystad en de provincie aan een plan voor de ontwikkeling van het gebied. Architect Francine Houben werd erbij gehaald.

Dat plan is donderdag gepresenteerd. Houben, een van de oprichters van bureau Mecanoo: ,,Het is ook een park dat mens en natuur bij elkaar brengt, een aantrekkelijke en educatieve belevenis voor alle generaties. Met dijken en panorama’s, moerassen en rietoevers, nieuwe eilanden en nog meer flora en fauna.” Houbens plannen worden omarmd door de beheerders van de gebieden.