Dit is nodig om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. Bij hevige regenval voeren deze beken het water snel af en in warme periodes zorgen ze voor verkoeling.

Enschede 

In Enschede ontstonden problemen door een hoge grondwaterstand en ondergelopen straten bij hevige regenval.  Onder de wijken komt een drainagesysteem dat overtollig water afvoert naar de beek. Bewoners zijn intensief betrokken bij de plannen. 

Apeldoorn

Apeldoorn begon in 2007 met een waterplan. Voor 2030 moeten veertien beken met een totale lengte van veertig kilometer zijn hersteld. Geschatte investering: 60 miljoen euro. Hier kunnen oude beektrajecten worden gevolgd.  Net als in Enschede zijn de beken in Apeldoorn nodig om problemen met regen- en grondwater op te lossen. Maar Apeldoorn gebruikt ze ook om de natuur in de stad terug te brengen.  In het centrum stroomt de beek over het dak van een ondergrondse parkeergarage waarop een park is gemaakt. Zowel de ijsvogel als de beekprik zijn weer in de stad gesignaleerd. 

Andere gemeenten volgen

Ook in Harderwijk en Arnhem stroomt er weer een beek door de stad. Ook andere gemeenten maken weer plannen om  oude wateren te herstellen of nieuwe beken aan te leggen.