De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5% fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10%.

Dat kan inwoners flink raken in hun portemonnee. In Cuijk is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld € 106 hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim € 90 omhoog en met vergelijkbare bedragen in Ouder Amstel, West Betuwe en Sint Oedenrode. Ook Amsterdam wordt duurder; huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar € 65 meer aan hun gemeente.

Afvalstoffenheffing grootste prijsopdrijver

De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld € 1.330 en dat is ruim € 200 meer dan vorig jaar. Wonen in Bloemendaal  is hiermee bijna twee keer zo duur als de gemiddelde Nederlandse gemeente, waar de woonlasten € 774 bedragen. Landelijk gemiddeld stijgen de woonlasten met gemiddeld € 25 ten opzichte van vorig jaar.

Bijzonder is Giessenlanden (per 1 januari met Molenwaard gefuseerd in de gemeente Molenlanden). Hier betalen huishoudens dit jaar ruim € 160 meer. Dat komt doordat de gemeente een eerdere korting schrapt en omdat ook hier de afvalstoffenheffing flink stijgt.

Uitzonderingen op de regel

Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de woonlasten in 26 gemeenten dalen, ondanks de vaak hogere afvalstoffenheffing. Voor huishoudens in Waddinxveen, Goes en Bladel betekent dit dat de rekening van hun gemeente dit jaar gemiddeld € 30 lager uitvalt.

Overzicht per provincie en gemeente

Vereniging Eigen Huis publiceert top-5 lijsten van de ontwikkeling van gemeentelijke woonlasten. Op  www.eigenhuis.nl staan interactieve provinciekaarten waarop per gemeente de ontwikkeling van de verschillende soorten woonlasten zijn te zien. Daar staan ook Top-5 lijsten van gemeenten waar de lasten stijgen en dalen. Van enkele gemeenten zijn nog geen cijfers bekend, meestal is een gemeentelijke fusie daarvan de oorzaak. Deze gemeenten zijn op de kaarten grijs gekleurd.

Over het onderzoek

Vereniging Eigen Huis onderzoekt jaarlijks de ontwikkeling van de woonlasten in alle Nederlandse gemeenten. In november publiceert de vereniging een steekproef onder ruim 100 gemeenten en in het nieuwe jaar het volledige overzicht van alle 354 gemeenten. De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerende zaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar geen ozb. Het onderzoek is uitgevoerd door Marlyse Research. Alle in het onderzoek gepubliceerde bedragen zijn door de vermelde gemeenten zelf verstrekt.