Volgens het provinciebestuur hebben gesprekken met het ministerie tot nu toe te weinig opgeleverd en is er geen zicht op verbeteringen. Gelderland was tot nu toe bereid om mee te denken over de uitbreiding van het vliegveld in 2019.

Herstellen fouten

Volgens Gedeputeerde Staten moeten geconstateerde fouten in eerdere onderzoeken naar de uitbreiding van het vliegveld worden hersteld. Ook moet de herindeling van het luchtruim aan bod komen, zodat er ,,nieuwe, acceptabele routes over Gelderland ontworpen kunnen worden met zo minimaal mogelijke gevolgen voor de Gelderlanders”, zo laten GS maandagavond weten.

Lelystad Airport moet vanaf 2019 het vakantievliegverkeer van Schiphol overnemen. Dat plan lag al jaren vast, totdat deze zomer bleek dat daarvoor tientallen vluchten per dag laag over Noord- en Oost-Nederland zullen gaan. De provincie Overijssel vroeg al eerder om uitstel.

Flevoland is maandag in de tegenaanval gegaan. De provincie en het bedrijfsleven vinden het voor de werkgelegenheid belangrijk dat de voorgenomen plannen gewoon doorgaan.