Liander en Stedin, twee grote Nederlandse beheerders van energienetwerken, kunnen ruim 1 miljard euro verliezen op hun ‘slimme’ energiemeters. Daarvoor waarschuwden beide bedrijven in een rechtszaak tegen het ministerie van Economische Zaken, meldt Het Financieele Dagblad. De netbeheerders vrezen versneld te moeten afschrijven op hun apparatuur, die al in vijf miljoen Nederlandse huizen is geïnstalleerd.

Het twistpunt is de vergunning van beide netbeheerders voor een eigen radiofrequentie. Die kochten ze ooit om hun slimme meters op afstand te kunnen uitlezen. Liander en Stedin willen een langdurige verlenging van hun gezamenlijke vergunning. Maar EZ, die de verdeling van frequenties bepaalt, wil die niet geven omdat ook andere partijen interesse hebben in de frequentie.

De rechtbank deed al kort voor de coronacrisis uitspraak. Liander en Stedin verloren. De overheid hoeft de vergunning niet te verlengen. In een schriftelijke reactie aan het FD laten de netbeheerders nu weten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak. Ze verwachten dat EZ toch zal helpen hun systeem in bedrijf te houden.