Ook de 64e editie van de Nationale Boomfeestdag moet wijken voor het coronavirus. De organisatie stelt dat risico op besmetting te groot is. De bomen worden nu pas in het najaar geplant. Aan de Boomfeestdag, waarvan Staatsbosbeheer de moederorganisatie is, doen jaarlijks meer dan 100.000 kinderen mee.

Bij de landelijke aftrap in Alphen aan den Rijn zouden woensdag vijfhonderd kinderen en 250 volwassenen aanwezig zijn, onder wie minister Carola Schouten (Natuur) en prins Carlos. Die zou zijn moeder vervangen bij de aanplant van het naar haar genoemde IreneBos, omdat ze een hersenschudding heeft opgelopen bij een ski-ongeluk.

Het uitstel is ook een streep door de rekening van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, die samen met boeren 50.000 bomen zou planten om de omgeving van boerderijen gastvrijer te maken voor insecten en vogels.

In de gemeente Haarlemmermeer zouden in totaal 12.000 bomen komen te staan, vier voetbalvelden aan bomen, als compensatie voor de vier wedstrijden die Amsterdam tijdens het EK voetbal komende zomer huisvest. De organisatie wilde zo een ‘groene’ bijdrage leveren aan de omgeving van Amsterdam.