De regeringspartijen hebben maandag “goed overleg” gehad over oplossingen voor de problemen rond de stikstofuitstoot.

De betrokken bewindslieden en Tweede Kamerleden hielden na afloop evenwel de kaken stijf op elkaar. Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers “is het nu aan het kabinet”.

Een aantal bewindspersonen vergaderde door op het ministerie van Landbouw, nadat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen al waren afgezwaaid. Aan het begin van het overleg schoven ook de specialisten van de fracties aan. De coalitiepartijen zijn zeer verdeeld over de stikstofproblematiek.

Maar “er zit schot in” het overleg, wilde staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wel kwijt, en volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) liggen er “helemaal geen taboes” op tafel. Wel waarschuwt Van Nieuwenhuizen dat de knoop lastig te ontwarren is. “Het is behoorlijk gecompliceerd allemaal, dit raakt alle sectoren in Nederland.” Dat onderkent ook vicepremier Hugo de Jonge, die benadrukte dat het kabinet “nog volop aan het puzzelen” is.

Begin oktober wil de regering met een reactie komen op het advies over het stikstofprobleem, waar een commissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes vorige week mee kwam. Coördinerend minister Carola Schouten (Landbouw) had de hulp van Remkes ingeschakeld nadat de Raad van State een streep had gezet door het Nederlandse stikstofbeleid. Dat beleid was veel te vrijblijvend, en bood onvoldoende bescherming aan bepaalde natuurgebieden.

Door de uitspraak kwamen vele projecten op de tocht te staan. Het kabinet wil ervoor zorgen dat deze projecten niet op de lange termijn stil komen te liggen, maar daarvoor moeten lastige keuzes worden gemaakt, waarbij de vier partijen allemaal andere prioriteiten hebben.

Wanneer het kabinet met zijn eerste oplossingen komt, willen de bewindspersonen nog niet kwijt. In de ministerraad op vrijdag “zal er ongetwijfeld ook over gesproken worden”, aldus Van Nieuwenhuizen.