Er is een nieuw initiatief voor een een luchthaven in zee om het snelgroeiende luchtverkeer op te kunnen vangen in Nederland, schrijft De Telegraaf. Het jongste project heet Eurohub 2030 en moet een Europees knooppunt worden.

“Als we dat niet willen, dan houdt het op en gaan Schiphol en KLM het hier heel moeilijk krijgen”, menen luchtvaartjurist en consultant Michiel Vlam en mobiliteitsondernemer Jaap Peerenboom. Ze hebben ENADT opgericht, het European Northsea Airport Development Team.

“We zijn in gesprek met belanghebbenden in binnen- en buitenland. Er blijkt nog altijd veel interesse te zijn in de plannen. Het is noodzaak dat die visie nu ook gaat doordringen in Den Haag, anders is het straks te laat”, zegt Vlam in de krant. Dat zegt ook wethouder Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop, die in de bestuursfractie van de Omgevingsraad Schiphol zit. “We staan als land op een kantelpunt. Er is leiderschap gevraagd, dit is een overstijgend probleem.”

De investeerders die in beeld zijn, zijn volgens de initiatiefnemers voor een derde publiek, een derde luchtvaartgerelateerd en een derde uit de energiehoek: “We praten ook met geldschieters uit het Verre Oosten. Die willen wel.”

Bron: ANP