In Den Haag hebben de gemeente, bedrijven en organisaties woensdag plaatselijke afspraken gemaakt over maatregelen voor duurzaamheid. Het zogenoemde Haags Klimaatakkoord moet het milieu en het klimaat vooruithelpen.

Den Haag wil onder meer de bovenleiding van trams en elektrische bussen van HTM gebruiken om laadpalen voor auto’s van stroom te voorzien. De leiding “heeft een groot deel van de dag een overschot aan capaciteit”, staat in het akkoord. Als de elektriciteit anders kan worden gebruikt, kan dat elektrisch rijden stimuleren zonder het netwerk van beheerder Stedin te belasten.

Vijf woningcorporaties willen ongeveer 50.000 woningen aardgasvrij maken. Als dat lukt, scheelt dat 75 miljoen kilo CO2 aan uitstoot. Grote Haagse werkgevers als Shell, Aegon en ANWB willen werknemers stimuleren om minder met de auto naar het werk te reizen. Op de daken van scholen en gebedshuizen komen mogelijk zonnepanelen.

Enkele organisaties willen kinderen leren eerder zindelijk te worden. Dan eindigen minder luiers besmeurd in het grofvuil. “De ouders zijn trots, de kinderopvang heeft minder gedoe en lagere kosten, de gemeente bespaart op de afvoer en het verbranden van vieze luiers”, is de uitleg van de initiatiefnemers van het project “Hagenaars mogen de pot op”.

De afspraken zijn ondertekend door 115 organisaties, waaronder de ANWB, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Rabobank, de universiteiten van Delft en Leiden, ROC Mondriaan en dertien ambassades.