De ministeriële crisiscommissie van het kabinet komt maandagavond opnieuw bijeen om te overleggen over coronamaatregelen. Na een weekend waarin veel Nederlanders toch in groepen van het mooie weer leken te genieten, komen strengere maatregelen steeds dichterbij.

De overheid zag zich zondag zelfs genoodzaakt Nederlanders via een NL-Alert-bericht op te roepen echt afstand van elkaar te houden en bij verkoudheid thuis te blijven. Veel bewindspersonen spraken in televisieprogramma’s en op sociale media hun onbegrip uit voor eigenwijze Nederlanders die zich niet aan de adviezen houden.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt maandagavond met de lokale besturen. Hij sluit niet uit dat dat tot verdere, strenge maatregelen leidt. “Een samenscholingsverbod kunnen we hoe dan ook instellen, als burgemeesters constateren dat mensen zich in groepen begeven en de openbare orde verstoren.”

Ook in de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing is “hier heel duidelijk aandacht voor”, zei de bewindsman bij EenVandaag.

Sommige oppositiepartijen eisen dat Nederland helemaal op slot gaat. Het kabinet wil daar tot nu toe niets van weten, maar benadrukt ook telkens dat het per dag bekijkt welke maatregelen nodig zijn, op basis van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens De Telegraaf wordt ook gekeken naar de mogelijkheid ‘niet-essentiële’ winkels te sluiten. Mogelijk worden de adviezen iets strenger, waardoor Nederlanders worden opgeroepen slechts korte tijd naar buiten te gaan.