Eind vorig jaar heeft analysebureau Gartner, bekend van grafieken over de aandeelhouderswaarde van disruptieve technologieën, voorspeld dat digital ethics en privacy één van de top tien strategische technologietrends voor 2019 wordt. Dat digital ethics een belangrijk thema is, blijkt ook wel uit de aandacht die China daar nu voor heeft. Zo verscheen recent een bericht op NOS met de titel ‘China investeert in AI en maakt van bouwvakkers computertechnici’.

Marius van Rijswijk schreef er een blog over.

 

Afbeelding

Klik op bovenstaande afbeelding of op deze link om het blog te downloaden in PDF.

Meer weten?

De discussie over ‘ethiek’ belemmert nogal eens innovatie en de toepassing van nieuwe technologieën en het gebruik van Big Data. Deze discussies over ethiek kunnen juist een positieve bijdrage leveren. Maar dan moet ‘ethiek’ wel grijpbaar worden gemaakt. Hoe maak je ethiek onderdeel van de businesscase voor digitale innovatie?

Er zijn nog weinig (tot geen) bewezen methodieken of aanpakken om innovaties, het ontwikkelen van nieuwe technologieën en/of het werken met Big Data gestructureerd te toetsen aan de ethische maatstaven. Deze opleiding biedt de kaders en een zeer praktische aanpak om hiermee aan de slag te gaan. Het biedt organisaties een unieke manier om reputatierisico’s te minimaliseren en invulling te geven aan de maatschappelijke verantwoordingsplicht.