De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid – Abonnement

 • Auteurs

  Eindredacteur: A. Tienstra
  Auteur: mr. F.M. Aalders
  mr. F. Bentfort van Valkenburg
  mr. C. Berhitu
  H.R.J. van de Brock
  mr. M. van de Graaf
  P. Huijgens
  mr. J. Huitema
  mr. P. Norp
  mr. B. de Pijper
  G. Ramaekers
  drs. A. Wildenburg
  ir. R. van der Zanden

 • issn 0923-6147

23,40 incl. BTW

 • Voor 23:00 besteld,
  morgen op uw bureau
 • Bestellen op rekening
 • Gratis verzending

Met deze Kleine Gids heb je alle actuele bedragen, percentages en wetswijzigingen op het gebied van de sociale zekerheid per 1 januari 2022 bij de hand. Van bijstand tot zorgverzekering en van Wmo tot WIA. Ook staat de 2022.1-editie vanzelfsprekend stil bij de relevante coronaregelingen.

Heb je regelmatig te maken met kwesties op het gebied van sociale zekerheid? De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid 2022.1 helpt je alle actuele regelingen en cijfers scherp in het vizier te houden. Van bijstand tot zorgverzekering en van Wmo tot WIA.

Sinds 1933 is deze Kleine Gids uitgegroeid tot een toonaangevend naslagwerk onder talloze professionals werkzaam in het maatschappelijk werk, bij administratiekantoren of op afdelingen HR. Ook in het hoger onderwijs wordt de titel voorgeschreven als studieboek over sociale zekerheid in Nederland.

Deze 2022.1-editie is bijgewerkt met alle actuele bedragen en percentages vanaf 1 januari 2022. De overzichtelijke structuur, vormgeving en het trefwoordenregister helpen je snel te vinden wat je zoekt.

Sociale zekerheid 2022

Vanwege de demissionaire status van het kabinet zijn er sinds de verschijning van de vorige editie geen grote wijzigingen doorgevoerd in het stelsel van de sociale zekerheid. Wel zijn er diverse kleine ontwikkelingen te melden:

 • Per 1 januari 2022 is het woonplaatsbeginsel voor de jeugdhulp aangepast. Vanaf die datum is de gemeente waar de jeugdige volgens de Basisregistratie Personen (BRP) staat ingeschreven (financieel) verantwoordelijk voor de jeugdhulp.
 • Vanaf 1 januari 2022 loopt tijdens ziekte van een werknemer die onder de no-riskpolis valt en voor wie loonkostensubsidie op grond van art. 10d van de Participatiewet van de gemeente wordt ontvangen, de loonkostensubsidie door. Gemeenten hoeven de loonkostensubsidie aan de werkgever niet meer stop te zetten bij ziekte.
 • Met ingang van 2 augustus 2022 zal er een betaald ouderschapsverlof worden ingevoerd. Werkgevers kunnen vanaf die datum aanvragen indienen bij UWV voor een uitkering voor werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen.
 • Tenslotte hebben de auteurs alle relevante coronaregelingen op een rij gezet.

De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid 2022.1. Moeilijke zaken, makkelijk uitgelegd.