De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid – Boek

  • Auteurs Eindredacteur: A. Tienstra Auteur: mr. F.M. Aalders mr. F. Bentfort van Valkenburg mr. C. Berhitu H.R.J. van de Brock mr. M. van de Graaf P. Huijgens mr. J. Huitema mr. P. Norp mr. B. de Pijper G. Ramaekers drs. A. Wildenburg ir. R. van der Zanden
  • isbn 9789013166477

26,– incl. BTW

  • Voor 23:00 besteld,
    morgen op uw bureau
  • Bestellen op rekening
  • Gratis verzending

Met deze Kleine Gids heb je alle actuele bedragen, percentages en wetswijzigingen omtrent de sociale zekerheid per 1 juli 2021 bij de hand. Van bijstand tot zorgverzekering en van Wmo tot WIA. Handig om snel iets op te zoeken gedurende de werkdag.

Ben je werkzaam in het maatschappelijk werk, bij een administratiekantoor of op een afdeling HRM? En heb je daarbij regelmatig te maken met kwesties op het gebied van sociale zekerheid? Maak het jezelf dan gemakkelijk: met De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid 2021.2 heb je alle actuele regelingen en cijfers bij de hand. Van bijstand tot zorgverzekering en van Wmo tot WIA.

Sinds 1933 is deze Kleine Gids uitgegroeid tot een toonaangevend naslagwerk onder professionals die in hun dagelijkse werkzaamheden veelvuldig de laatste cijfers en regelingen over sociale zekerheid moeten raadplegen. Ook op universiteiten wordt de titel voorgeschreven als studieboek over sociale zekerheid in Nederland.

Zoals je van de serie mag verwachten, is deze 2021.2-editie aangevuld met de recente wijzigingen in wet- en regelgeving, evenals alle bedragen en percentages vanaf 1 juli 2021. De overzichtelijke structuur, vormgeving en het trefwoordenregister helpen je snel te vinden wat je zoekt.

Sociale zekerheid 2021

Vanwege de demissionaire status van het kabinet zijn er geen grote wijzigingen doorgevoerd in het stelsel van de sociale zekerheid. Er zijn desondanks diverse kleine ontwikkelingen te melden:

  • Sinds 1 juli 2021 geldt voor mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen de cao Aan de Slag. Het gaat dan om mensen die met behulp van subsidie (loonkostensubsidie) werken of werken in een veilige, aangepaste omgeving (beschut werk). Het is een geheel nieuwe cao waarin afspraken zijn gemaakt over onder andere een pensioenregeling, terugkeergarantie en opleiding.
  • De gemeente mag in 2021 nog de hoogte van de individuele studietoeslag bepalen, en ook of deze per maand, per half jaar of eenmaal per jaar wordt uitgekeerd. Dit moet in een verordening zijn vastgelegd. Het is de bedoeling dat door een wetswijziging de hoogte van de studietoeslag met ingang van 2022 voor alle gemeenten gelijk wordt en ongeveer € 300 per maand gaat bedragen.
  • Het verdrag met Israël is per 1 mei 2021 aangepast. Voor pensioenen en andere uitkeringen, met uitzondering van werkloosheidsuitkeringen, kinderbijslagen en toeslagen is export van uitkering mogelijk tussen de beide landen. Hierbij wordt het woonlandbeginsel toegepast. De toeslag wordt bij vertrek naar Israël na 1 mei 2021 over een periode van 3 jaar met een 1/3 van het toeslagbedrag per jaar afgebouwd. De afbouw van de toeslag geldt niet als men op 1 mei 2021 al in Israël woonde. 

Uiteraard hebben de auteurs ook alle relevante corona-regelingen op een rij gezet. Kortom: met De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid 2021.2 beschik je over alle actuele regelen en cijfers omtrent sociale zekerheid die je in de praktijk nodig hebt.