De werkwijze, regels, rechten en plichten zijn nu in één verordening te vinden en goed op elkaar afgestemd. Dat is gemakkelijker voor inwoners, gemeente en samenwerkende partners.
Sinds 2015 heeft ook Waddinxveen een bredere verantwoordelijkheid op het sociaal domein: jeugdzorg, verbreding van de Wmo, de uitvoering van de Participatiewet, het kwam er allemaal bij. De gemeente ontwikkelde daarop een integrale dienstverlening. Dat betekent dat de gemeente alle hulpvragen van een inwoner tegelijkertijd behandelt.
Integrale dienstverlening, integrale verordening
Om écht een integrale afweging te maken bij het verlenen van maatwerk, én oog te hebben voor de effecten van aanpassingen in de regels, vindt de gemeente één verordening Sociaal Domein het handigst.
De nieuwe verordening zorgt ervoor dat inwoners zoveel als mogelijk meedoen in de samenleving, met inzet van hun sociale netwerk, algemene voorzieningen en professionele ondersteuning, als dat nodig is.
Hiermee hebben inwoners niet alleen zo min mogelijk te maken met verschillende hulpverleners, organisaties en schotten, maar ook niet met tegenstrijdige regels, dubbel werk en het rondpompen van geld.
In september is de Verordening sociaal domein Waddinxveen 2018 door de gemeenteraad van Waddinxveen vastgesteld en vanaf 1 januari 2018 in werking.