Duizenden mensen wachten op huishoudelijke hulp via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dat blijkt uit een enquête van het televisieprogramma Kassa onder Nederlandse gemeenten. Bijna de helft van de 342 Nederlandse gemeenten werkte mee aan het onderzoek.

Mensen die zelf hun huis niet meer op orde kunnen houden door bijvoorbeeld een beperking of ouderdom en zelf geen hulp kunnen regelen, hebben recht op hulp via de gemeente. Maar die laat vaak lang op zich wachten. Ruim 3500 mensen moeten langer dan de wettelijke termijn van acht weken wachten totdat de gemeente besluit of ze recht hebben op hulp. En ruim 6000 mensen hebben volgens hun gemeente weliswaar recht op huishoudelijke hulp, maar wachten nog op een aanbieder.

Oorzaken voor de wachttijden die gemeenten noemen zijn een tekort aan personeel bij gemeenten zelf en bij aanbieders van de huishoudelijke hulp. Ook wordt gewezen op de aanzuigende werking van het vaste lage abonnementstarief van 19 euro dat mensen per maand moeten betalen voor de hulp.