Zorgorganisaties in de wijkverpleging duiken dit jaar diep in de rode cijfers, schrijft de Volkskrant. Ontoereikende tarieven, een hoog ziekteverzuim, en daardoor de noodzakelijke inzet van veel zzp’ers maken dat zij miljoenen verlies lijden.

Zo komt het verlies op de wijkverpleging van de grote Rotterdamse ouderenzorgorganisatie Aafje naar verwachting uit op 5 miljoen euro, op een omzet van 40 miljoen. Laurens, ook uit Rotterdam, komt uit op 4 miljoen euro verlies (op 57 miljoen omzet) en Thebe uit West- en Midden-Brabant duikt mogelijk 2,5 miljoen in het rood (op 82 miljoen). Negen andere zorgorganisaties, die alleen anoniem hun resultaten willen delen, spreken van verliezen tussen 1,2 en 2,7 miljoen euro.

Directe aanleiding voor de verliezen is het extreem hoge ziekteverzuim in de ouderenzorg. Bij veel ouderenzorgorganisaties zit meer dan 10 procent van het personeel ziek thuis. Hierdoor kunnen de zorgpartijen minder uren declareren bij de zorgverzekeraar, en zijn zij gedwongen ter (gedeeltelijke) vervanging duurdere zzp’ers op te roepen.