Dat maakt staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekend tijdens een bezoek aan sociaal werkbedrijf Patijnenburg in het Westland, ter gelegenheid van de Dag van de Ondernemer.

Het UWV lanceert een online personeelsbank met bijna 60.000 werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Werkgevers kunnen daar direct en doelgericht in zoeken.

Daarnaast wordt de polis die het werkgeversrisico van loondoorbetaling bij ziekte afdekt, voor onbepaalde tijd geldig. Daardoor zijn werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking aannemen, er tot in lengte van jaren van verzekerd dat zij er financieel niet voor opdraaien als deze werknemer ziek wordt.

Een belangrijke stap, aldus Klijnsma, want het is belangrijk dat werkgevers minder risico’s ervaren zodat meer mensen vaste contracten krijgen. Volgens haar zijn veel ondernemers bereid om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven, maar zien zij ook vaak obstakels.

Werkgevers beloofden enkele jaren geleden 100.000 banen voor mensen met een arbeidshandicap te verwezenlijken. De overheid wil 25.000 banen scheppen. ,,Want mensen met een arbeidsbeperking willen geen medelijden, ze willen meedoen”, aldus Klijnsma.