Ze hebben geen wondermiddel, geen extreem gewaagde aanpak, en ze maken de dingen ook niet mooier dan ze zijn. En toch zijn Apeldoorn en Middelburg succesvol in het aan het werk helpen van inwoners met een uitkering, meldt Trouw.

“De tijd nemen om te werken aan het zelfvertrouwen van inwoners en heel nauw samenwerken met werkgevers en de gemeente”, vat Erik van der Veen de Apeldoornse werkwijze samen. Hij is directeur werk van het werkleerbedrijf Lucrato, die in opdracht van onder meer de gemeente Apeldoorn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt.

Het werkleerbedrijf is daar goed in, ziet Divosa, de vereniging voor gemeentelijke leidinggevenden in het sociaal domein, die hierover cijfers bijhoudt. De afgelopen jaren lukte het Apeldoorn steeds om 700 inwoners weer naar een betaalde baan te begeleiden. In Middelburg doen ze het ook goed, daar worden jaarlijks rond de 200 mensen aan werk geholpen. Daarmee zijn ze vergeleken met andere gemeenten behoorlijk succesvol, zegt Divosa.