Een inwoonster van Wijdemeren hoeft een boete van ruim 7000 euro die zij kreeg van de gemeente Wijdemeren, omdat zij bijstand ontving en tegelijk structureel boodschappen van haar moeder kreeg, maar deels te betalen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) maandagochtend geoordeeld. Het bedrag dat de vrouw nu moet terugbetalen is 2835 euro.

Volgens de rechter had de inwoonster moeten melden dat zij structureel boodschappen ontving. Het was dan ook terecht dat de gemeente haar bijstand verlaagde. Maar Wijdemeren leverde niet genoeg bewijs voor het terugvorderen van de ruim 7000 euro, zegt de rechter. Daarom hoeft de vrouw niet het volledige bedrag te betalen.

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in socialezekerheidszaken en ambtenarenzaken, oordeelde ook dat Wijdemeren een schadevergoeding van 200 euro aan de vrouw moet betalen vanwege een onrechtmatig huisbezoek. Daarnaast moet de gemeente de proceskosten van de vrouw vergoeden.

De inwoonster kreeg vanaf 2015 een uitkering en had ook recht op toeslagen, aldus de gemeente. In 2018 bleek dat zij sinds 2015 geen aantoonbare uitgaven voor levensonderhoud had gedaan, maar wel in het bezit was van een auto en een motor. “Uit het duurdere segment”, volgens de gemeente. Mensen die in de bijstand zitten, zijn verplicht om veranderingen in hun vermogen (het bezit van de auto) en hun inkomen (de gratis boodschappen) te melden.

Eind vorig jaar kreeg de kwestie veel aandacht. De Tweede Kamer steunde in februari van dit jaar een voorstel van verschillende partijen waarin werd gesteld dat mensen in de bijstand jaarlijks tot 1200 euro aan giften mogen ontvangen zonder gekort te worden op hun uitkering. Volgens de Kamer laat deze zaak zien dat de regels soms erg hard uitpakken.

De rechtbank gaf de gemeente in 2019 gelijk, maar de inwoonster ging tegen deze uitspraak in hoger beroep.