De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het zorgelijk dat gemeenten geen eisenlijst meer mogen opstellen om asielzoekers op te vangen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) vindt dat gemeenten bepaalde asielzoekers niet meer mogen weigeren en dus geen restricties moeten hanteren.

Rutger Groot Wassink, voorzitter van de commissie Asiel en Migratie bij de VNG is verbaasd dat dit “zo prominent naar voren komt”. Dat zegt hij donderdag bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De bewindsman waarschuwt in een Kamerbrief dat gemeenten ook alleenstaande mannen moeten opvangen en niet alleen vrouwen en kinderen. Als gemeenten zich daar niet aan houden, worden asielzoekers “desnoods ongevraagd” op opvanglocaties ondergebracht die beperkingen hanteren. Eisenlijsten leiden er volgens de staatssecretaris toe dat beschikbare plekken leeg blijven, terwijl die hard nodig zijn.

Groot Wassink stelt bij Goedemorgen Nederland te begrijpen wat Van der Burg zegt, maar vindt dat aan de andere kant gemeenten de ruimte moeten hebben om zelf met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afspraken over te maken.