Voor kinderen in de noodopvang is de grens bereikt, stelt UNICEF Nederland. Ze zijn de dupe van de “aanhoudende crisis” in de opvang van vluchtelingen. “Dat is schadelijk voor de ontwikkeling van de 2073 kinderen in de noodopvang. Deze kwetsbare kinderen hebben recht op een plek waar ze zich veilig en beschermd voelen. De Nederlandse overheid heeft de plicht daarvoor te zorgen.”

De situatie in de noodopvang is voor kinderen al maanden schadelijk en ongeschikt, stelt UNICEF Nederland. Zij moeten met honderden anderen in overvolle opvanglocaties in tenten verblijven. De organisatie sprak met kinderen op diverse noodopvanglocaties en ziet de situatie voor kinderen in de noodopvang “week na week” verder verslechteren. Zo worden er volgens UNICEF nog steeds tenten neergezet die ongeschikt zijn voor kinderen.

“Er verandert niets. We laten deze kinderen aan hun lot over”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. De hulporganisatie wil dat kinderen voorrang krijgen bij overplaatsing van grootschalige noodlocaties naar kleine, waar wel ruimte is om “gewoon kind te zijn”. Verder moeten kinderen genoeg zorg en psychosociale hulp krijgen en ook naar school kunnen.

Suzanne Laszlo: “Deze kinderen hebben al zo veel meegemaakt. Zij hebben een stabiele, rustige en veilige omgeving nodig om op te groeien. In plaats daarvan komen ze terecht in een opvangcrisis die de schade nog groter maakt.”