Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stelt voor dit jaar € 18,7 miljoen beschikbaar voor subsidie voor financiële educatie op middelbare scholen. Onder meer om bijvoorbeeld docenten te trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken. Dit leert jongeren beter om te gaan met hun financiën. Middelbare scholen kunnen vanaf 15 april een aanvraag indienen.

Als jongeren 18 jaar worden, zijn ze voor de wet financieel zelfstandig. Bij de meeste jongeren verloopt dat goed, maar voor veel jongeren is financieel zelfstandig worden een grote uitdaging. Uit onderzoek van de BKR blijkt dat 24.000 jongeren tussen de 18 en 25 jaar kampt met één of meerdere betalingsproblemen. Het is daarom belangrijk dat jongeren al voor hun 18e leren hoe ze om moeten gaan met geldzaken én geldzorgen. Zowel ouders als scholen hebben hierin een rol. Steeds vaker bieden scholen financiële educatie aan. In 2023 stelde minister Schouten al € 8,6 miljoen beschikbaar voor financiële educatie voor mbo-studenten. Er kwamen toen veel aanvragen binnen.

Subsidie voor financiële educatie en ondersteuning

Het ministerie SZW biedt op deze manier scholen de mogelijkheid op een structurele manier financiële educatie aan te bieden. Scholen kunnen voor een langere periode (ruim 3 jaar) eenmalige financiële ondersteuning aanvragen. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld docenten trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken, medewerkers aannemen of vrijstellen om te zorgen dat financiële educatie een structurele plek krijgt op school, of financiële begeleiding organiseren voor leerlingen met geldzorgen. Ook kan het geld gebruikt worden om de ouders of verzorgers te betrekken bij de financiële opvoeding van hun kinderen.

Aanvraag indienen

Een aanvraag indienen is mogelijk van 15 april tot en met 10 mei 2024.  Informatie over de procedure en voorwaarden.